PEMBINA Perak hadiri KEMM1511

Melaka, 29 Januari – Bertempat di Universiti Teknikal Malaysia Melaka, ‘Konvensyen Memperingati 500 Tahun Kejatuhan Empayar Melayu Islam Melaka’ (KEMM1511) anjuran Ikatan Muslimin Malaysia dengan kerjasama PEMBINA telah dihadiri lebih 2,000 orang belia dan mahasiswa dari seluruh negara. Bilangan ini merangkumi mahasiswa dan mahasiswi hampir dari kebanyakan IPTA dan IPTS dari seluruh Malaysia termasuk dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Suasana Dewan, ihsan daripada MEDIA ISMA

Konvensyen kali ini yang telah membincangkan tiga kertas kerja dan satu sesi forum mengajak generasi muda terutamanya untuk kembali mengkaji sejarah silam bangsa Melayu yang agung ke arah membina tamadun Islam yang gemilang di masa hadapan berteraskan bangsa Melayu yang dihormati dan kuat.

Secara keseluruhannya, konvensyen yang berlangsung selama satu hari bermula seawal jam 8 pagi dan berakhir pada jam 6 petang ini telah berjaya menarik kira-kira 3,600 hadirin dan hadirat dari seluruh negara, dari pelbagai latarbelakang pendidikan dan lapisan usia.

Liputan daripada Pihak PEMBINA Perak pula, terdapat lebih daripada 100 ahli yang menghadiri. Peserta bertolak pergi tepat pukul 12.15 am 29 Januari dan selamat tiba di tapak konvensyen pada pukul 9.30 pagi. Memandangkan sudah sedikit lewat, peserta bergegas untuk mendapatkan tempat duduk di dalam dewan. Selepas mendengar ketiga-tiga pembentangan dan ditambah dengan forum, para belia mendapat visi baru dalam memperjuangkan isu di dalam masyarakat melayu. InsyaAllah, dengan berbekalkan kefahaman kami akan bersungguh-sungguh di dalam memperbaiki situasi remaja yang semakin hilang jati diri.

PEMBINA mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada pihak penganjur yang telah berjaya menganjurkan acara yang penuh gilang-gemilang ini, juga kepada semua pihak yang bersama-sama menjayakannya. PEMBINA sangat komited untuk bersama-sama menggembeleng tenaga membangunkan jatidiri belia Melayu Islam agar mampu membina masa depan agama, bangsa dan negara yang terbilang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: